Een werknemer van de spoorwegmaatschappij Montreal, Maine & Atlantic Railway kreeg vandaag de schuld toegeschoven van de treinramp in Lac-Mégantic. Volgens de topman van het bedrijf heeft hij de trein niet voldoende op de handrem gezet.

Door Frank Kuin

Montreal. De trein met olie die zaterdag tot ontploffing kwam in de Canadese plaats Lac-Mégantic stond niet in voldoende mate op de handrem. De ingenieur van de spoorwegmaatschappij die ervoor had moeten zorgen dat er genoeg handremmen waren geactiveerd, is op non-actief gesteld en wordt mogelijk vervolgd door de politie.

Edward Burkhardt, voorzitter van de spoowegmaatschappij MM&A, staat de media te woord in Lac-Mégantic.

Edward Burkhardt, voorzitter van de spoowegmaatschappij MM&A, staat de media te woord in Lac-Mégantic.

Dat zei de topman van de maatschappij, Edward Burkhardt, vandaag in Lac-Mégantic. De voorzitter van het bedrijf, de Montreal, Maine & Atlantic Railway, kwam vanmorgen aan in het rampgebied vanuit Chicago, waar hij is gevestigd.

Burkhardt had eerder de brandweer van de nabijgelegen plaats Nantes de schuld gegeven van de ramp, die lijkt te zijn veroorzaakt doordat de elektrische remmen van de trein zijn uitgeschakeld bij een brand in de locomotief. Daardoor is de trein, met 72 wagons ruwe olie, uit zichzelf heuvelafwaarts gaan rollen richting het centrum van Lac-Mégantic. De trein was onbemand op het moment van de ramp.

Experts hebben erop gewezen dat zelfs als de elektrische remmen loskwamen, de handremmen op de wagons ervoor hadden moeten zorgen dat de trein geparkeerd bleef staan. Elke wagon heeft een handrem. De ingenieur zegt 11 handremmen te hebben geactiveerd, maar Burkhardt zei dat niet te geloven. Volgens hem geeft het feit dat de trein in beweging is gekomen aan dat ,,het grootste deel van de trein niet op de handrem stond’’.

,,Het grootste deel van de trein stond niet op de handrem’’

Bij de ramp met de olietrein die in het uitgaanscentrum van Lac-Mégantic ontspoorde en explodeerde zijn zeker 15 mensen om het leven gekomen. In totaal worden 60 mensen sinds de ramp vermist. De meeste stoffelijke overschotten die zijn geborgen zijn nog niet geïdentificeerd. Wegens de intensiteit van de vuurzee is het volgens de autoriteiten mogelijk dat sommige slachtoffers nooit zullen worden teruggevonden.

Burkhardt werd met vijandigheid ontvangen in Lac-Mégantic. Tijdens het weekeinde deed hij vanuit Chicago uitspraken die door de bevolking als ongevoelig werden ervaren, onder meer over financiële schade en de rol die plaatselijke brandweerlieden hadden gespeeld bij de toedracht van de ramp. Voor zijn komst naar het rampgebied liet de zakenman zich ontvallen dat hij waarschijnlijk ,,een kogelvrij vest’’ aan moest bij zijn bezoek.

De treinramp heeft grote verwoesting aangericht in Lac-Mégantic.

De treinramp heeft grote verwoesting aangericht in Lac-Mégantic.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *