De nieuwe BlackBerry Z10 is met ingang van vandaag te koop in Nederland. Het toestel is het product van een metamorfose bij het Canadese technologiebedrijf. ,,We hebben onze innovatiekracht terug”, zegt bestuursvoorzitter Thorsten Heins. Een bezoek aan het bedrijf in Waterloo.

Door Frank Kuin

Waterloo. De contouren van het oude bedrijfslogo zijn nog zichtbaar op de strakke, zwart-witte panden van een besneeuwd bedrijfspark aan de rand van de Canadese stad Waterloo. Maar het voormalige ‘RIM’ op de gevels, de afkorting voor Research in Motion, is vervangen door de naam waar de smartphoneproducent wereldwijd beter om bekend staat: BlackBerry.

Vergeet RIM, wil het nieuwe bestuur van het technologiebedrijf maar zeggen. Vergeet het bedrijfje van Mike Lazaridis, de uitvinder van de BlackBerry, dat in het vorige decennium onstuimig uitgroeide tot een wereldleider op het gebied van mobiele e-mail. Vergeet vooral het slapende concern waar de miljarden binnenstroomden terwijl het genadeloos werd ingehaald door smarphonemakers met geavanceerdere producten, zoals de iPhone van Apple en Samsungs Galaxy.

BlackBerry’s wordt nu gemaakt door BlackBerry. Aan de productielijn in Waterloo zijn honderden werknemers in de weer met de assemblage van de BlackBerry Z10, de geheel nieuwe smartphone die draait op het gloednieuwe besturingssysteem dat het bedrijf de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, BlackBerry 10 of BB10. De werknemers in de fabriekshal, een zeer multicultureel gezelschap, bevestigen in hoog tempo onderdeeltjes aan de toestellen, en voeren kwaliteitsproeven uit. Er hangt een opgetogen sfeer.

Bedrijfspark van BlackBerry aan de rand van Waterloo, Ontario.

Bedrijfspark van BlackBerry aan de rand van Waterloo, Ontario.

De nieuwe BlackBerry, een smartphone met aanraakscherm, is met ingang van vandaag beschikbaar in Nederland. Een model met het bekende toetsenbordje, Q10, volgt later dit jaar. Met de nieuwe toestellen hoopt het voormalige RIM een nieuwe start te maken in de smartphonesector. Het Canadese sterbedrijf, ooit leider op de wereldmarkt die het hielp te vormen, heeft nog maar zo’n vijf procent van de wereldmarkt in handen, ver achter concurrenten Apple en toestellen met het besturingssysteem Android van Google.

BlackBerry 10 moet niet alleen de neergaande lijn helpen doorbreken, maar het hele bedrijf opnieuw positioneren als een innoveerder op het gebied van mobiele computertechniek, zegt bestuursvoorzitter Thorsten Heins. ,,We hebben beseft dat als we de toekomst willen helpen vormen, we een drastische stap moesten zetten door een nieuw besturingssysteem te bouwen’’, zegt hij. ,,We hebben een geheel nieuw startpunt gecreëerd, en streven ernaar om een leider te zijn in het mobiele computersegment.’’

BlackBerry Z10 toestel.

BlackBerry Z10 toestel.

Tweede kansen zijn echter schaars in de voortdurend veranderende mobiele industrie, dus het bedrijf heeft drastische veranderingen moeten doorvoeren om de ondergang af te wenden. Behalve de naamswijziging en een reorganisatie waarbij 5.000 van 16.000 banen werden geschrapt, is het bestuur van RIM vervangen door een geheel nieuw team. De twee voormalige bestuursvoorzitters, Lazaridis en Jim Balsillie, zijn begin vorig jaar vervangen door Heins. Beide ex-toplieden hebben hun banden met het bedrijf verbroken; Lazaridis stapte vorige week op als commissaris, in navolging van Balsillie.

De Duitser Heins, zelf afkomstig van Siemens, stelde een nieuw bestuur samen met een meer internationale instelling dan het oude team, dat soms werd verweten te veel Canadese provinciestad te zijn, en te weinig technologiemultinational. De Zweed Kristian Tear, afkomstig van Sony Ericsson, werd operationeel directeur; de Fransman Frank Boulben, een voormalige bestuurder bij Vodafone en Orange, werd directeur marketing. Je zou kunnen zeggen dat BlackBerry een bedrijf is geworden met een Europese inslag.

Ook de bedrijfscultuur ging op de schop, te beginnen met het imago van RIM als een arrogante en gesloten organisatie. Lazaridis en Balsillie hadden zo’n enorm wereldsucces dat ze zich onaantastbaar waanden, en stug doorgingen met hun succesformule terwijl de wereld om hen heen in razend tempo veranderde. Ze reageerden nukkig op kritiek. Nu streeft BlackBerry ernaar om, in de woorden van een bestuurder, ,,opener te zijn dan alle anderen.’’

,,Thorsten Heins heeft een nieuwe cultuur naar het bedrijf gebracht’’

Hoewel Heins wat houterig kan overkomen, straalt hij een jongensachtig enthousiasme uit, en doet hij zijn best om elke vraag beleefd te beantwoorden. ,,Thorsten heeft een nieuwe cultuur naar het bedrijf gebracht’’, zegt Tear. ,,We moeten luisteren naar de markt en naar consumenten, en naar partners als telecombedrijven, om bij de tijd te blijven. In het verleden deden we dat niet genoeg, nu wel.’’

De bekendste misrekening van het oude bestuur was om de iPhone ten tijde van zijn lancering door Apple van de hand te wijzen als een speeltje. Zakelijke gebruikers, destijds voor een overgrote meerderheid op BlackBerry, zouden geen behoefte hebben aan frivole functies als een camera of muziekspeler, laat staan aan de vele apps die in de jaren daarna de mobiele markt zijn gaan kenmerken.

Bestuursvoorzitter Thorsten Heins van BlackBerry toont het nieuwe Z10 toestel.

Bestuursvoorzitter Thorsten Heins van BlackBerry toont het nieuwe Z10 toestel.

Die houding is weg in Waterloo. De BlackBerry 10 bevat moderne cameratechnologie en andere snufjes. Bovendien heeft het bedrijf een deel van zijn aanzienlijke kasreserve geïnvesteerd in verbetering van de banden met ontwikkelaars van apps. Een zwakte van BlackBerry was een gebrek aan toepassingen. App-makers namen de moeite niet om versies te maken voor BlackBerry, eerst omdat RIM teveel verschillende smartphones maakte met elk een ander schermformaat, later omdat het marktaandeel verwaarloosbaar was in vergelijking met iPhone en Android.

Een team van het bedrijf is de wereld rondgegaan om daar iets aan te doen. Ontwikkelaars zijn aangemoedigd apps te maken voor de BlackBerry 10, door duizenden gratis prototypes uit te delen en financiële prikkels te leveren. Vertegenwoordigers van het Canadese bedrijf werden afgevaardigd naar 17 regio’s met grote concentraties softwareproducenten, waaronder Californië, zegt Alec Saunders, vicepresident voor relaties met softwaremakers. ,,Geloof het of niet, maar we hadden niemand in Silicon Valley.’’

,,Geloof het of niet, we hadden niemand in Silicon Valley’’

Dat heeft geholpen: inmiddels zijn er meer dan 100.000 apps voor BlackBerry 10 – een respectabel aantal voor een nieuw besturingssysteem, al is het nog altijd een fractie van het aantal apps dat beschikbaar is voor iPhone en Android. De nieuwe technologie van BlackBerry is over het algemeen gematigd positief ontvangen – maar het zal nog moeten blijken of het bedrijf buiten zijn oude klantenkring ook nieuwe gebruikers kan trekken.

Volgens Heins heeft het bedrijf zich ,,een plek verworven aan de startlijn’’ met de reorganisatie en de nieuwe technologie. ,,We hebben onze innovatiekracht terug’’, zegt hij. ,,We kunnen het onszelf nooit opnieuw permitteren om stil te staan.’’

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

2 Responses to BlackBerry mag nooit opnieuw stilstaan

  1. […] bod van Fairfax, dat neerkomt op 9 dollar per aandeel, vormt een allerlaatste reddingspoging voor BlackBerry, de voormalige leider op de wereldmarkt voor smartphones, die zijn koppositie de […]

  2. […] de twijfel gegeven. Sinds hij het roer overnam van Thorsten Heins, na een stormachtig jaar waarin de lancering van een serie toestellen met een gloednieuw besturingssysteem flopte, is de koers met meer dan 40 procent opgelopen, al ligt de huidige prijs ver onder een piek […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *