Na een reeks barre kwartalen verraste de maker van de BlackBerry met relatief goede resultaten over het tweede kwartaal, vooral dankzij groei in opkomende markten. Het is echter te vroeg om te zeggen of Research in Motion definitief kan herstellen.

Door Frank Kuin

Montreal. Met een onverwachte groei in omzet en een stijging van het aantal gebruikers van BlackBerry in het afgelopen kwartaal heeft het Canadese technologiebedrijf Research in Motion gisteren voor het eerst in anderhalf jaar enig optimisme weten te wekken over de toekomst van het bedrijf – een welkome ontwikkeling voor RIM in de aanloop van de lancering van nieuwe smartphones die het concern moeten redden van een ondergang.

BlackBerry Bold toestel

Investeerders en analisten, die de maker van de BlackBerry sinds vorig jaar in toenemende mate hebben afgeschreven wegens moordende concurrentie van iPhone en Android, reageerden aangenaam verrast op de tweedekwartaalcijfers van RIM, die gisterenmiddag werden gepresenteerd. Het aandeel van RIM, dat het afgelopen jaar ongeveer 70 procent aan waarde heeft verloren, schoot met meer dan 20 procent omhoog in handel na het sluiten van de beurs, tot bijna 9 dollar. Dat was de grootste sprong sinds 2003.

Het bestuur van RIM oogstte zeldzame lof tijdens een teleconferentie met analisten na de bekendmaking van de cijfers. Analist Mark McKechnie van Evercore Partners prees bestuursvoorzitter Thorsten Heins en zijn team voor ,,goed management van de overgangsperiode’’.

Hoewel RIM een operationeel verlies boekte van 142 miljoen dollar (110 miljoen euro), ofwel 27 cent per aandeel, viel dat verlies aanmerkelijk lager uit dan de 47 cent per aandeel die analisten hadden verwacht (met een eenmalige post voor herstructureringskosten bedroeg het verlies 235 miljoen). Bovendien steeg tegen de verwachtingen in de omzet van het bedrijf ten opzichte van het eerste kwartaal tot 2,9 miljard dollar, hoger dan de 2,5 miljard die was geraamd.

De meevallers waren vooral te danken aan lichte groei in het aantal wereldwijde gebruikers van BlackBerry, van 78 miljoen tot 80 miljoen. Waarnemers hadden voorspeld dat het aantal klanten van RIM in het tweede kwartaal voor het eerst zou stagneren of dalen. In plaats daarvan verkopen bestaande modellen van BlackBerry goed in landen als Zuid-Afrika, India, Indonesië en de Filippijnen, mede door de populariteit van de directe berichtenservice BlackBerry Messenger.

Hoewel klanten in opkomende markten vaak goedkopere toestellen kopen en minder geld opleveren dan gebruikers in rijke landen, compenseren ze voor het fikse terreinverlies van RIM in Noord-Amerika en Europa. De producent van de BlackBerry, die in de afgelopen jaren in hoog tempo marktaandeel heeft verloren aan zijn concurrenten, wist zo zijn kasreserve te verhogen, van 2,2 miljard tot 2,3 miljard dollar. Daarmee werd vrees weggenomen dat het bedrijf snel afstevent op faillissement.

De solide kaspositie moet RIM in staat stellen het hoofd boven water te houden tot de lancering van een geheel nieuwe lijn smartphones in het eerste kwartaal van 2013 – en te betalen voor een grootscheepse marketingcampagne om klanten te winnen voor die nieuwe toestellen. Met de nieuwe modellen, BlackBerry 10 of BB10 genaamd, hoopt RIM beter te kunnen concurreren met de iPhone van Apple en toestellen met het besturingssysteem Android van Google, zoals de Samsung Galaxy.

Marktaandeel van BlackBerry, ooit leider op markt voor smartphones, is geslonken tot 5 procent

Wegens gebrek aan nieuwe toestellen zit BlackBerry al geruime tijd in het defensief op de snel groeiende wereldmarkt voor smartphones, vooral in Noord-Amerika en Europa. Apple en Android hadden in het tweede kwartaal samen 85 procent van de wereldmarkt in handen, zo bleek deze week uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. BlackBerry, de pionier van mobiele e-mail en ooit marktleider, had nog slechts 4,8 procent. Een jaar geleden was dat nog 11,5 procent.

RIM heeft de nieuwe toestellen die het tij moeten keren al diverse malen uitgesteld wegens moeilijkheden bij de ontwikkeling van het geheel nieuwe besturingssysteem. Bestuursvoorzitter Heins heeft echter bevestigd dat de nieuwe toestellen nog steeds begin 2013 zullen uitkomen. Hij belooft niets minder dan ,,een nieuw tijdperk in mobiele computers’’.

Heins toonde deze week een prototype van een BB10-toestel op een conferentie voor ontwikkelaars van apps in San Jose, Californië. Het toestel met touchscreen, dat zich onder meer onderscheidt door het vermogen om diverse apps tegelijk open te houden en alle communicatie – van e-mails tot facebookberichten – te ontvangen in één zogenoemde hub, werd enthousiast ontvangen. Het zal echter moeten blijken of het ook een hit wordt onder consumenten.

Het relatief gunstige kwartaal na een reeks abominabele kwartalen leverde RIM gisteren het voordeel van de twijfel op – hoewel de meeste analisten benadrukten dat het te vroeg is om te zeggen of de maker van de BlackBerry definitief kan herstellen. ,,RIM en zijn producten, hoewel ze geleidelijk in onbruik raken, zijn nog steeds relevant in delen van de planeet waar de meeste mensen wonen,’’ zei analist John Jackson van CCS Insight tegen persbureau Reuters. ,,Het slechte nieuws is dat deze resultaten weinig invloed hebben op het feit dat RIM zal moeten scoren met BB10.’’

Tagged with:
 

2 Responses to RIM vindt groei in opkomende markten

  1. […] tot 6 miljoen stuks, mede omdat klanten de oude modellen niet meer kopen. En het totaal aantal gebruikers van BlackBerry in de wereld slonk van 79 naar 76 miljoen […]

  2. […] voornamelijk goedkopere toestellen voor opkomende markten als Indonesië, India en Venezuela, waar BlackBerry nog altijd aanzienlijke populariteit geniet – in tegenstelling tot de Noord-Amerikaanse thuismarkt, waar het marktaandeel van BlackBerry […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *