Alle voorwerpen die sinds 1985 zijn geborgen van de oceaanbodem rond het wrak van de Titanic, worden dit voorjaar aangeboden voor verkoop aan de hoogste bieder. De collectie van 5.500 objecten moet van een rechter bij elkaar worden gehouden. ,,Dit is geen gewone veiling.”

Door Frank Kuin

NEW YORK. Uiterst voorzichtig is een aantal voorwerpen uit het gezonken oceaanschip RMS Titanic uitgestald op een tafel bij het veilinghuis Guernsey’s in New York. Een geroeste lamp. Een kom voor scheerschuim uit London, zo goed als nieuw. Een verkleurde kokshoed met de naam ‘Hine’. Een koffiekopje met het logo van de exploitant van het schip, White Star Line.

De objecten maken deel uit van een verzameling van ongeveer 5.500 voorwerpen uit het beruchte schip die dit voorjaar, rond de honderdste verjaardag van de ramp, worden aangeboden voor verkoop aan de hoogste bieder. Alle spullen die sinds de jaren tachtig zijn opgedoken vanaf de rampplek op de bodem van de Atlantische Oceaan, worden verkocht door de eigenaar, het Amerikaanse Premier Exhibitions, moederbedrijf van de beheerder van het wrak, de organisatie RMS Titanic Inc.

Voorwerpen uit de collectie van de Titanic.

De voorwerpen, die niet afzonderlijk worden geveild maar als collectie, hebben een onvoorstelbare weg afgelegd. Ze zonken met de wrakstukken van de Titanic nadat het stoomschip honderd jaar geleden voor de kust van Newfoundland in botsing kwam met een ijsberg tijdens haar eerste vaart van Southampton naar New York. Decennialang bleven ze in het donker liggen op de zeebodem, 3,8 kilometer onder de zeespiegel, totdat ze werden geborgen door diepzeeduikers, na de vondst van het wrak in 1985.

_ ______________________________________________________________

Fotoserie: Voorwerpen uit de Titanic

_ ______________________________________________________________

,,Het bergen van voorwerpen begon bij een eerste duik voor dat doel in 1987, en is doorgegaan bij meerdere expedities naar het wrak tot en met 2004’’, zegt Arlan Ettinger, president van Guernsey’s. ,,Het is nooit eerder voorgekomen dat een collectie als deze is verkocht. Als je er bij stilstaat, krijg je er kippenvel van. Dit is geen normale veiling.’’

Een uniek aspect van de veiling is dat een rechter voorwaarden heeft opgelegd aan de verkoop. Zo moet de koper beloven de voorwerpen bij elkaar te houden als één collectie; geen van de objecten wordt op zichzelf verkocht. De nieuwe eigenaar gaat ook de verplichting aan de verzameling goed te onderhouden, en delen ervan beschikbaar te stellen voor tentoonstellingen. Premier Exhibitions heeft meerdere exposities georganiseerd, die zijn bezocht door ongeveer 25 miljoen mensen.

Kopje met het logo van de White Star Line.

Zo’n twaalf gegadigden uit verschillende delen van de wereld hebben belangstelling getoond voor de collectie, die is getaxeerd op 189 miljoen dollar, zegt Ettinger. Het gaat daarbij om particuliere bedrijven, museums en steden. Het veilingproces vindt achter de schermen plaats, en het winnende bod zal worden getoetst aan de juridische voorwaarden voordat de nieuwe eigenaar half april bekend wordt gemaakt, rond de honderdste verjaardag van de ramp.

Overigens is de veiling niet geheel onomstreden; critici, onder wie nabestaanden van slachtoffers van de ramp, hebben de verkoop van de hand gewezen als ,,grafroof’’. Niettemin zijn alle voorwerpen afkomstig van het zogenoemde ‘puinveld’ rond de wrakstukken op de zeebodem. Volgens de bergers zijn geen voorwerpen verwijderd uit het schip, dat wordt beschouwd als een grafplek.

Handschoenen van een opvarende van Titanic.

This post is also available in: Engels

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *