De euforie was groot onder homoparen toen Canada in 2005 het homohuwelijk legaliseerde. Vanuit het buitenland kwamen stellen naar Canada om te trouwen. Niemand dacht echter aan een belangrijke vraag: wat gebeurt er als een homopaar wil scheiden?

Door Frank Kuin

MONTREAL. Nauwelijks zeven jaar nadat Canada na een intensief debat overging tot legalisering van het homohuwelijk, staat de Canadese regering onverwachts voor een nieuwe controverse: de homoscheiding.

Een regenboogvlag met het Canadese esdoornblad wappert voor het Canadese Hooggerechtshof in Ottawa (foto Reuters).

De Canadese minister van Justitie Rob Nicholson heeft verklaard buitenlandse homoparen die naar Canada zijn gekomen om te trouwen, de mogelijkheid te geven ook in Canada te scheiden. Echtscheiding is lastig gebleken voor buitenlandse stellen, omdat een voorwaarde voor een Canadese echtscheiding is dat paren tenminste een jaar in Canada wonen.

Canada is sinds de legalisering van het homohuwelijk een internationale bestemming  voor bruiloften van homoparen, met name uit de Verenigde Staten. Maar hoewel het relatief eenvoudig is om elkaar in Canada het jawoord te geven, is het lastiger gebleken voor buitenlanders om een huwelijk in Canada te ontbinden.

Dat ondervond een lesbisch echtpaar dat in 2005 trouwde in Toronto – zij uit de VS, zij uit Groot-Brittannië. Inmiddels wil het paar scheiden, maar dat is juridisch onmogelijk gebleken zonder eerst naar Canada te emigreren.

Een advocaat van de kroon opperde dat echtscheiding niet nodig was, omdat de Canadese wet geen huwelijken erkent die niet worden erkend door het thuisland van de partners. Dat nieuws leidde tot paniek onder homoparen buiten Canada, die zich opeens moesten afvragen of ze eigenlijk wel getrouwd waren.

Nicholson zag zich genoodzaakt een controverse de kop in te drukken door te verklaren dat alle huwelijken die in Canada zijn voltrokken, in Canada worden erkend – inclusief homohuwelijken. ,,Ik wil het heel duidelijk maken dat, in de opvatting van deze regering, deze huwelijken geldig zijn.’’

Die stellige verklaring was niet zonder ironie, want het huidige, Conservatieve kabinet van premier Stephen Harper is geen voorstander van het homohuwelijk. Toen het in 2005 werd ingevoerd door de toenmalige Liberale regering, voerde Harper felle oppositie.

,,De euforie van het moment heeft de overhand gekregen.’’

Harper heeft echter laten weten het debat over het homohuwelijk niet te zullen heropenen – tot opluchting van homoparen in Canada en daarbuiten, die het land hoog in het vaandel hebben wegens zijn tolerantie. Het feit dat buitenlandse paren hun Canadese huwelijken nauwelijks kunnen ontbinden zal volgens Nicholson worden verholpen.

Een advocaat uit Toronto weet het probleem van de moeizame ontbinding van Canadese homohuwelijken aan onachtzaamheid bij de legalisering. ,,Toen de wetgeving voor het homohuwelijk werd ingevoerd, hebben mensen waarschijnlijk meer gelet op de positieve kant dan op de negatieve’’, zei hij tegenover dagblad The Globe and Mail. ,,De euforie van dat moment heeft de overhand gekregen.’’

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *