Bij de presentatie van kwartaalcijfers van het Canadese technologiebedrijf Research in Motion groeit de kloof tussen de interpretatie van de vooruitzichten door het bestuur van het bedrijf en die van analisten. De maker van de BlackBerry, die in moeilijkheden is geraakt wegens concurrentie op de markt voor smartphones, blijft hopen op herstel.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Investeerders die hadden gehoopt op betere resultaten van het Canadese technologiebedrijf Research in Motion (RIM) werden gisteren onaangenaam verrast. De producent van de BlackBerry, die al maanden in een dal zit wegens de indruk dat het bedrijf een onherstelbare achterstand heeft opgelopen op concurrenten in de smartphone-sector als Apple, stelde opnieuw teleur met een forse omzetdaling in het tweede kwartaal.

RIM rapporteerde nabeurs een omzet van 4,2 miljard dollar in de periode tot 27 augustus, een daling van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst bedroeg 419 miljoen dollar, ofwel 80 dollarcent per aandeel – een val van 47 procent vergeleken met een jaar geleden. Waarnemers hadden gerekend op een omzet van 4,5 miljard, en een winst van 88 cent per aandeel. De koers ging gisteren 19 procent onderuit op de Nasdaq.

BlackBerry Bold toestel.

Daarmee werd het voorzichtige herstel van de waarde van RIM in de afgelopen weken goeddeels ongedaan gemaakt. Eerder dit jaar leek het bedrijf op een dieptepunt beland na de weinig succesvolle lancering van PlayBook, een tabletcomputer die nauwelijks kan concurreren met de iPad van Apple. Vorige maand keerde het bedrijf terug naar de kern: het bracht een nieuwe reeks BlackBerry’s op de markt, waaronder een BlackBerry Bold met touch-screen, onder de naam BlackBerry 7.

De nieuwe lijn moet het bedrijf een verkoopimpuls geven tot 2012, wanneer RIM een serie BlackBerry’s zal lanceren met een nieuw besturingssysteem, QNX. Dat moet BlackBerry in staat stellen een sprong te maken van mobiele e-mailer tot een veelzijdiger zakcomputertje.

Volgens het bestuur van RIM levert BlackBerry 7 de verkoopimpuls ook al op – alleen zou de lancering te laat in het kwartaal zijn gekomen om de hele periode te dragen. RIM schreef de tegenvallende cijfers toe aan de lagere verkoop van PlayBooks. Ook viel de verkoop van oudere BlackBerry-modellen lager uit, mede omdat klanten de nieuwe toestellen zouden hebben afgewacht. RIM verkocht in het kwartaal 10,6 miljoen smartphones.

Er gaapt een kloof tussen wat het bedrijf zegt en wat analisten zeggen

Komend kwartaal, wanneer ook de nieuwe BlackBerry Curve op de markt komt, zal het eindelijk beter gaan, voorspelde Jim Balsillie, een van de twee bestuursvoorzitters van RIM, gisteren. „De eerste resultaten van de lancering van BlackBerry 7 zijn sterk”, zei hij. Volgens hem zijn de vooruitzichten voor RIM „beter dan ooit.” Er gaapt een kloof tussen wat het bedrijf zegt en wat analisten zeggen. Analisten waarschuwen dat RIM zijn beste tijd heeft gehad als het zo doorgaat; het bestuur blijft overtuigd van spoedig herstel.

De druk op Balsillie en Mike Lazaridis, de twee bestuursvoorzitters die ook de raad van commissarissen leiden, om in te stemmen met een verandering van de bestuursstructuur zal dan ook aanhouden. Bovendien zullen door de daling van de marktwaarde speculaties over een overname weer oplaaien.

Met een marktwaarde van nog geen 16 miljard dollar is RIM, een bedrijf met 70 miljoen gebruikers wereldwijd en een omzet van zo’n 20 miljard dollar, spotgoedkoop. Vooral sinds de overname van Motorola Mobility door Google, wordt RIM gezien als een potentiële overnameprooi voor Microsoft. Dat richt zich in toenemende mate op mobiele toepassingen.

Tagged with:
 

5 Responses to RIM vestigt hoop op nieuwe BlackBerry’s

  1. […] bestuur van RIM, bestaande uit Balsillie en oprichter Mike Lazaridis, liet Heins het na om de tegenvallers te wijten aan een kortstondige gril. Van Heins geen zonnige voorspelling dat alles vanzelf weer goed zou komen als het bedrijf maar […]

  2. […] nog onheilspellender was de mededeling dat een nieuwe reeks BlackBerry’s die RIM een nieuwe impuls moet geven, voor de zoveelste keer is uitgesteld. In plaats van de tweede helft van dit jaar zullen modellen […]

  3. […] in beperkte mate te danken aan verkoop van de BlackBerry Z10, het nieuwe model dat het bedrijf moet helpen concurreren met krachtige rivalen als Apple en Samsung. Want het nieuwe toestel, een model met aanraakscherm […]

  4. […] besturingssysteem te bouwen’’, zegt hij. ,,We hebben een geheel nieuw startpunt gecreëerd, en streven ernaar om een leider te zijn in het mobiele […]

  5. […] van Google, zoals de Samsung Galaxy. Nieuwe BlackBerry-toestellen onder de naam BlackBerry 10, waarop Heins had ingezet, zijn dit jaar niet aangeslagen onder […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *