Nog nooit kwam Vancouver zo dicht bij het winnen van de Stanley Cup, de heilige graal in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie. Het team de Vancouver Canucks leek, wegens een historisch patroon met betrekking tot de Olympische Winterspelen, zelfs voorbestemd voor het kampioenschap. Kon het nog misgaan?

Door Frank Kuin

MONTREAL. IJshockey mag de nationale sport van Canada zijn, toch staat het land al 18 jaar droog als het gaat om het kampioenschap van de National Hockey League (NHL). De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie, die tot dit seizoen bestond uit achttien teams in de Verenigde Staten en zes in Canada, is voor het laatst in 1993 gewonnen door een Canadees team. In dat jaar veroverden de Montreal Canadiens de felbegeerde Stanley Cup.

Vele Canadese ijshockeyfans moedigden dan ook de Vancouver Canucks aan bij de finale om de Stanley Cup, een beste-van-zeven competitie met de Boston Bruins. De voortekenen waren positief voor de Canucks, die aan het einde van het reguliere ijshockeyseizoen met de meeste punten uit de bus waren gekomen. Want er was een patroon – en dat telt bij een sport die vol zit met symboliek en bijgeloof.

In 1976 werden de Olympische Zomerspelen gehouden in Montreal; het jaar daarop behaalden de Montreal Canadiens de meeste punten in de competitie, en wonnen daarna de Stanley Cup. In 1988 werden de Olympische Winterspelen gehouden in Calgary; het jaar daarna behaalden de Calgary Flames de meeste punten in de competitie, en wonnen daarna de heilige graal. In 2010 werden de Olympische Winterspelen gehouden in Vancouver. Dit jaar eindigden de Canucks bovenaan de puntentelling.

Het enige wat in het rijtje ontbrak was de beker. Kon Vancouver hem voor het eerst in de geschiedenis winnen?

Het resultaat, dat aankwam op een zevende wedstrijd, stelde teleur, zoals te lezen in bijgaand verslag, In Canada is gemis van ijshockeytitel een nationale schande. Niet alleen op het ijs, maar ook in de stad, waar hevige rellen uitbraken na afloop van de finale, met plunderingen en vernielingen. Niet het happy end waar Vancouver op had gehoopt.

Gelukkig is er altijd volgend jaar. En de kansen voor Canada liggen wat beter, want de verhoudingen zijn veranderd: wegens de verhuizing van de Phoenix Coyotes naar Manitoba, waar ze zullen spelen als de Winnipeg Jets, zijn er nu zeventien Amerikaanse teams en zeven ploegen in Canada.

Tagged with:
 

4 Responses to Vancouver verspeelt kans op Stanley Cup

  1. […] in ijshockeybolwerken als Toronto (Maple Leafs), Montreal (Canadiens), New York (Rangers), Boston (Bruins) en Philadelphia (Flyers), zijn grote verdieners. Maar ploegen in warmere oorden, zoals de Florida […]

  2. […] worden dan ook getipt als mogelijke kampioenen – bijvoorbeeld de altijd sterke Boston Bruins, winnaars in 2010-2011, en de huidige kampioen, Los Angeles […]

  3. […] en Chicago in de best-of-sevenserie meteen waar voor hun geld. De Bruins, een altijd sterk team dat twee jaar geleden kampioen werd en bekend staat om zijn defensieve ijshockey met uithoudingsvermogen, leek op het ijs in Chicago […]

  4. […] Blackhawks speelden een intensieve en bikkelharde serie tegen de Bruins, de kampioenen van twee jaar geleden, gekenmerkt door harde confrontaties en blessures – in de NHL mag net iets meer dan in het […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *