Een jarenlange periode van minderheidskabinetten in Canada is afgesloten met een meerderheidsmandaat voor de Conservatieve Partij van premier Stephen Harper bij de parlementsverkiezingen. De sociaaldemocratische NDP wordt de grootste oppositiepartij, terwijl de Liberalen en het Bloc Québécois flink verloren.

Door Frank Kuin

MONTREAL. De Conservatieve partij van premier Stephen Harper heeft gisteren bij de parlementsverkiezingen in Canada een absolute meerderheid behaald. De sociaaldemocratische New Democratic Party (NDP) boekte een enorme doorbraak en wordt de grootste oppositiepartij.

Grote verliezers bij een aardverschuiving in het politieke landschap waren de centristische Liberalen, die inzakten tot een historisch dieptepunt, en het separatistische Bloc Québécois. Die partij werd nagenoeg weggevaagd na 18 jaar de federale politiek in de overwegend Franstalige provincie Québec te hebben gedomineerd.

Harpers Conservatieven, die sinds 2006 regeren met een parlementaire minderheid, behaalden 167 zetels, een winst van 24 en ruim boven de 155 zetels die nodig zijn voor een meerderheid in het Lagerhuis in Ottawa. De NDP van Jack Layton kreeg 102 zetels, een winst van 66 en veruit de hoogste score uit de geschiedenis van de partij.

De Canadese premier Stephen Harper op campagne.

De zetelwinst voor de sociaaldemocraten kwam voor het grootste deel in Québec, waar kiezers plotseling het Bloc Québécois massaal de rug toekeerden. Het Bloc zakte ineen van 47 tot 4 zetels. Partijleider Gilles Duceppe verloor zijn kiesdistrict in Montreal.

De Liberalen, de oude machtspartij die Canada vaak heeft geregeerd, viel terug van 77 tot 34 zetels, veruit het slechtste resultaat ooit. Partijleider Michael Ignatieff, een voormalige professor aan Harvard, verloor zijn kiesdistrict bij Toronto.

De Groenen wonnen voor het eerst een zetel in het Lagerhuis. De opkomst was met 58 procent de laagste uit de Canadese geschiedenis.

De overtuigende zege van de Conservatieven maakt een einde aan jarenlange politieke instabiliteit, gekenmerkt door minderheidskabinetten en herhaaldelijke vervroegde verkiezingen. Canadezen gingen gisteren voor de vierde keer in zeven jaar naar de stembus. Nu is Harper verzekerd van vier jaar regeringsmacht, in een parlement met een klassieke tegenstelling tussen links en rechts.

Harper was opgetogen tijdens zijn overwinningstoespraak. ,,Canadezen kunnen nu de onzekerheden en verkiezingen van de laatste zeven jaar achter zich laten en zich concentreren op de opbouw van een geweldige toekomst.’’

Het Canadese parlement in Ottawa.

6 Responses to Canadese kiezer maakt einde aan instabiliteit, geeft Harper meerderheid

  1. […] Layton, de Canadese oppositieleider die gisteren op 61-jarige leeftijd is overleden, een politieke aardverschuiving teweeg bij de parlementsverkiezingen. Met een joviale boodschap van samenwerking leidde hij zijn partij, de sociaaldemocratische NDP, […]

  2. […] met ingrediënten van beren en Mounties, tweetaligheid en multiculturalisme, Trudeau en Harper, tot de Slag op de Vlaktes van Abraham, de Stille Revolutie, Expo 67, De Gaulle en ‘Vive le […]

  3. […] hebben de Conservatieven, die vijf jaar regeerden met minderheidskabinetten, een parlementaire meerderheid. En dus liet de aankondiging niet lang op zich wachten: het register van jachtgeweren wordt […]

  4. […] was deze week in de greep van een groeiende controverse over onregelmatigheden bij de parlementsverkiezingen van vorig voorjaar, die zijn gewonnen door de Conservatieve Partij van premie…. Op de verkiezingsdag, zo is gebleken, hebben duizenden kiezers in verschillende kiesdistricten […]

  5. […] in aanwezigheid van enkele Canadese parlementsleden van Nederlandse afkomst, onder wie de Conservatieven Rick Dykstra (St. Catherines) en Rod Bruinooge (Winnipeg South), en NDP’er Peter Stoffer […]

  6. […] Maar het avontuur liep ruim twee jaar geleden uit op een fiasco, toen de partij bij de parlementsverkiezingen van 2011 onder zijn leiding slechts 34 zetels haalde in het meer dan 300 leden tellende Lagerhuis – een […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *