Een overnamestrijd dreigt rond Potash Corp., een van de grootste grondstoffenproducenten van Canada. De Brits-Australische mijnbouwgigant BHP Billiton heeft een vijandig overnamebod ter waarde van 40 miljard dollar op Potash, de grootste producent van kunstmest ter wereld. Meststof is wereldwijd zeer gewild wegens groeiende voedselbehoefte.

Door Frank Kuin

Montreal. De Brits-Australische mijnbouwgigant BHP Billiton heeft een vijandig overnamebod ter waarde van 40 miljard dollar uitgebracht op het Canadese Potash Corp, de grootste producent van kunstmest ter wereld. Het Canadese concern heeft het bod op zijn aandelen stellig van de hand gewezen als „veruit onvoldoende”.

BHP, het grootste mijnbouwconcern ter wereld met zijn hoofdkantoor in Melbourne, heeft 130 dollar per aandeel geboden voor Potash Corp, gevestigd in de Canadese prairieprovincie Saskatchewan, een van ’s werelds grootste bronnen van meststof. Het bod is mogelijk het startsein voor een overnamestrijd rond Potash Corp, een van de grootste grondstoffenproducenten van Canada.

BHP wil via een acquisitie de belangrijkste producent ter wereld worden van kunstmest, een grondstof die de komende jaren volgens verwachtingen sterk in belang zal toenemen. Vraag naar meststof loopt wereldwijd op als gevolg van groeiende voedselbehoefte door bevolkingsgroei enerzijds, en voedingtekorten als gevolg van natuurrampen anderzijds.

Een voorraad potash, of kalikorrels, in een opslagruimte van Potash Corp. in de Canadese provincie Saskatchewan.

Prijzen voor graan, mais en soja zijn sinds juni met 40 procent gestegen, onder meer als gevolg van branden in Rusland. Bovendien zal volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties de wereldbevolking tussen nu en 2050 groeien van 6,8 miljard tot 9,1 miljard mensen, met grote gevolgen voor de vraag naar voedsel.

De landbouw kampt echter met een schaarste aan kunstmest, dat behalve in Saskatchewan voornamelijk wordt geproduceerd in Kazachstan en in Brazilië. Volgens bestuursvoorzitter Bill Doyle van de Canadese producent zal de vraag naar meststof in het komende jaar met tenminste 10 procent toenemen. BHP Billiton heeft eerder al een kleinere producent van meststof, Athabasca Potash, overgenomen in Canada. Nu wil het zijn grote slag slaan.

Maar juist wegens de krachtige groeiverwachtingen heeft de raad van bestuur van de Canadese producent het bod van BHP unaniem van de hand gewezen als een „substantiële onderwaardering van Potash Corp”. Volgens het bedrijf worden de aandeelhouders met het huidige bod benadeeld door „een agressieve poging om het bedrijf over te nemen voor veel minder dan de intrinsieke waarde”. Potash heeft stappen ondernomen om een overname te blokkeren.

Beleggers lijken het oordeel van Potash te delen; het aandeel steeg gisteren tot meer dan 143 dollar aan de effectenbeurs in New York – ruimschoots boven het bod van 130 dollar per aandeel. Dat wijst erop dat beleggers een hoger bod verwachten.

Tagged with:
 

2 Responses to BHP brengt vijandig bod van 31 miljard dollar uit op Potash

  1. […] afwijzing van het vijandige overnamebod van het Brits-Australische mijnbouwconcern BHP Billiton op Potash Corp. of… ter waarde van 39 miljard dollar was onverwacht. BHP Billiton krijgt nog wel 30 dagen de tijd om […]

  2. […] in de veelbelovende sector door Potash Corporation voor een schappelijke prijs op te slokken. De voorgestelde overname, ter waarde van 39 miljard dollar, zou van BHP in één klap marktleider hebben […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *