De Canadese gouverneur-generaal Michaëlle Jean heeft internationaal opzien gebaard door bij een bezoek aan het Arctisch gebied een stukje zeehondenhart te eten. De Inuït die haar ontvingen beschouwen het rauwe vlees als een delicatesse. Europeanen vonden het voorval “bizar”.

Door Frank Kuin

MONTREAL. Een prachtige feestmaaltijd had de gemeenschap van Rankin Inlet, een gehucht in het Canadese noordpoolgebied, voorbereid ter gelegenheid van een bezoek van de Canadese gouverneur-generaal Michaëlle Jean. Verse zeehonden lagen klaar in de gemeenschapshal om te delen met de eregast, naar eeuwenoud gebruik van de Inuït-bevolking.

Jean, de vertegenwoordigster van Koningin Elizabeth II in Canada, vierde het feest enthousiast mee. Behendig nam ze een ulu, een traditioneel, halfrond mesje van de Inuït, ter hand om te helpen bij het opensnijden van de prooi. ,,Mag ik het hart proberen,’’ vroeg ze de gastvrouw naast haar, voordat ze een bebloed stukje zeehondenhart kreeg aangeboden. Ze stak het in haar mond, slikte door, en veegde haar rode vingers af aan een zakdoek.

,,Het is net sushi,’’ zei ze, tot trots van de honderden Inuït om haar heen. ,,Rijk aan proteïnen, en absoluut overheerlijk.’’ Vertegenwoordigers van de Inuït prezen Jean, die de dagelijkse rol van staatshoofd vervult in Canada, direct om ,,haar steun aan onze bevolking en onze cultuur.’’ Inuït eten het vlees en de organen van zeehonden rauw, en beschouwen dat als een manier om hun gezondheid en culturele identiteit te behouden.

Een vrouw van de Inuïtbevolking in noordelijk Canada eet rauw zeehondenvlees.

Buiten Canada leidde het voorval echter tot een storm van protest. ,,Het verbaast ons dat een Canadese hoogwaardigheidsbekleder deelneemt aan zulke bloeddorstigheid,’’ zei een vertegenwoordiger van de People for the Ethical Treatment of Animals tegen de Toronto Star. Volgens een woordvoerder van het International Fund for Animal Welfare ,,zal het feit dat de gouverneur-generaal publiekelijk een zeehond opensnijdt en eet, niet helpen om Europese burgers en politici op andere gedachten te brengen.’’

Het Europese Parlement heeft ingestemd met een Europees invoerverbod op zeehondenproducten, een embargo dat duizenden Canadese zeehondenjagers, onder wie Inuït, inkomsten kost. Canada is van plan de maatregel aan te vechten bij de Wereldhandelsorganisatie. In een kantoorgebouw in Brussel was een woordvoerster van EU-commissaris Stavros Dimas, een voorvechter van het verbod, zo onthutst door het ritueel dat ze het van de hand deed als ,,te bizar om op te reageren.’’

Was het eten van een stuk zeehondenhart een klap in het gezicht van Europa, werd Jean gevraagd? Een steunbetuiging aan de zeehondenjagers? ,,Je kunt eruit opmaken wat je wilt,’’ was haar antwoord.

In Canada viel de culinaire escapade van Jean in goede aarde. ,,Bravo,’’ ,,geweldig gedaan,’’ en ,,een moedig gebaar’’ waren enkele lezersreacties. In de hoofdstad Ottawa werd ze bovendien gesteund door de Canadese premier Stephen Harper. Hij bezoekt deze zomer het poolgebied. Gevraagd of de premier dan ook een stukje zeehondenhart zal eten, zei een woordvoerder: ,,Laten we zeggen dat hij geen vegetariër is.’’

One Response to Rauw zeehondenhart “is net sushi”, zegt gouverneur-generaal

  1. […] grotendeels ceremoniële functie bracht Jean grote prominentie, niet alleen in Canada, maar ook in Haïti. Bij haar bezoeken aan haar geboorteland, kort na haar beëdiging en na de […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *