Nu de oliewinning uit de Canadese teerzanden door de gedaalde olieprijs minder rendabel is, gaan twee Canadese olieconcerns samen om de risico’s beter te kunnen spreiden. Suncor en Petro-Canada worden samen de belangrijkste olieproducent van Canada.

Door Frank Kuin

Montreal. De voorgenomen megafusie van de Canadese oliebedrijven Suncor Energy en Petro-Canada moet hen beter in staat stellen de Canadese teerzanden – de gigantische maar moeilijk winbare voorraad olie in de westelijke provincie Alberta – verder te ontwikkelen. Directe aanleiding voor de samenvoeging is de scherpe daling van de olieprijs sinds vorige zomer, die grote investeringen in de teerzanden ernstig heeft bemoeilijkt.

Suncor, een pionier bij de exploitatie van de teerzanden, presenteerde gisteren in Calgary een vriendschappelijk overnamebod ter waarde van 19,1 miljard Canadese dollar (11,4 miljard euro) op Petro-Canada, een voormalig staatsbedrijf met een nadruk op productie van conventionele olie. De samenvoeging, de grootste in de oliesector sinds de vorming van het Noorse StatoilHydro in 2007, moet de belangrijkste olieproducent van Canada opleveren onder de naam Suncor, met een marktwaarde van 43,3 miljard Canadese dollar (25,9 miljard euro).

Het nieuwe concern wil in een sterkere positie verkeren om, ondanks de financiële crisis en de daling van de olieprijs tot rond de 50 dollar per vat, miljardeninvesteringen te blijven doen in de teerzanden van Alberta. Exploitatie van de teerzanden, hoewel in zwang wegens het opraken van conventionele olie, is zeer energie- en kapitaalintensief; investeringen zijn rendabel bij een olieprijs van boven de 100 dollar per vat, zoals vorig jaar, maar niet bij het huidige niveau. De fusiepartners, die het afgelopen jaar elk ongeveer een derde van hun marktwaarde verloren, hopen samen beter te zijn opgewassen tegen de nieuwe marktomstandigheden.

Benzinestation van Petro-Canada

Benzinestation van Petro-Canada. Foto Astri Sivertsen

„Omvang telt in onze sector, al is het maar om de projecten die we beiden willen ondernemen,” zei topman Ron Brenneman van Petro-Canada op een persconferentie in Calgary. „We hebben allebei projecten moeten uitstellen. Deze fusie zal leiden tot een betere concurrentiepositie, en een lagere drempel waarbij projecten economisch haalbaar worden.”

Door hun activiteiten te bundelen hopen de twee bedrijven jaarlijks 300 miljoen dollar aan operationele kosten te besparen en 1 miljard aan investeringskosten. Zo beschikt Petro-Canada, over raffinagecapaciteit om zware olie uit de teerzanden op te werken. De winning van conventionele olie door Petro-Canada, onder meer voor de Canadese oostkust en in de Noordzee, levert gezonde geldstromen op. Die productie is al rendabel bij een olieprijs van tien dollar per vat. Ook heeft Petro-Canada een landelijk netwerk van benzinestations.

Miljardenovername bespaart vooral op investeringslasten

Petro-Canada, in de jaren zeventig gevormd door de overheid om Canadese olievoorraden in binnenlandse handen te houden, werd in 1991 geprivatiseerd. Er gelden eigendomsbeperkingen: geen aandeelhouder mag meer dan 20 procent van het bedrijf bezitten. Het overnameplan van Suncor, een aandelenruil die nog moet worden goedgekeurd door beleggers en toezichthouders, maakt niettemin kans op toestemming wegens het geheel Canadese karakter van de transactie. Er zou een puur Canadese, nauwelijks aantastbare oliegigant door ontstaan, in omvang de vijfde olieproducent in Noord-Amerika.

De afgelopen jaren hebben overnames van andere grondstoffenconcerns in Canada door buitenlandse bedrijven, zoals aluminiummaker Alcan en nikkelproducent Inco, tot kritiek geleid op de vermeende „uitholling” van de Canadese economie. Suncor was mogelijk zelf een potentiële overnameprooi voor buitenlandse kopers die een voet aan de grond willen krijgen bij de teerzanden.

„Dit is een uitstekende samenvoeging en een goede zaak voor Canada”, meent olieanalist John Stephenson. Hij voorziet verdere overnames in de teerzanden, mede omdat de marktwaarde van bedrijven is gedaald wegens de lage olieprijs.

Suncor is de oudste producent van olie uit de teerzanden. Evenals concurrent Syncrude werkt het al tientallen jaren aan de winning en verwerking van bitumen, een stroperige vorm van zware olie vermengd met zand. Beide bedrijven beschikken over enorme dagbouwmijnen waaruit tonnen teerzand worden opgegraven voor opwerking tot olie. Ook Shell is actief in dat proces.

Winning van olie uit de teerzanden in de Canadese provincie Alberta.

Winning van olie uit de teerzanden in de Canadese provincie Alberta.

Tagged with:
 

One Response to Suncor en Petro-Canada vormen samen onaantastbare oliegigant

  1. […] stellen investeringen in de teerzanden uit. Ook al stelde de bestuursvoorzitter van Suncor, een van de grootste producenten in het teerzanden, onlangs: ,,De oliezanden worden ontwikkeld, en we vinden wel een weg naar de […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *