De katholieke Wereldjeugddagen in Toronto zijn geëindigd in een triomf voor Paus Johannes Paulus II. De Canadese editie van de tweejaarlijkse massamanifestatie dreigde in het water te vallen, maar werd door honderdduizenden katholieke jongeren ervaren als een warm bad.

Door Frank Kuin

TORONTO. In de stromende regen daalde de pauselijke helikopter gisterochtend neer op een oude militaire vliegbasis in het noorden van het Canadese Toronto. Een massa katholieke jongeren wachtte, rillend en op elkaar gepakt, op hun geestelijk leider. De ruitenwissers van de pausmobiel werkten op volle toeren terwijl de paus zich, wuivend en voorovergebogen, naar een enorm podium met torenhoge crucifix liet rijden.

WJD logoHet leek erop dat de openluchtmis die paus Johannes Paulus ging opdragen, het hoogtepunt van de tweejaarlijkse Wereldjeugddagen, in het water zou vallen. En dat bovenop twijfels van tevoren of het evenement wel genoeg belangstelling zou trekken. Priesterlijke seksschandalen in de Verenigde Staten doen afbreuk aan het gezag van de kerk, terwijl de gezondheid van de 82-jarige paus zelf zo zwak is dat sommigen zich afvroegen of hij Canada wel zou halen.

Drie uur na zijn verregende entree maakte de paus echter een triomfantelijke ereronde op zijn rollende gestoelte, stralend in de warme zon. De verrukte menigte, geschat op 800.000 mensen, scandeerde ,,Giovanni Paolo” en ,,John Paul II, we love you!” De paus mag er weliswaar oud en ziek uitzien en soms moeilijk verstaanbaar zijn, maar wat betreft de katholieke jeugd die uit alle delen van de wereld naar Toronto was gekomen, is hij een absolute superster.

,,Ik voel veel emoties op dit moment,” zei een glunderende Piedad Pinzon, een 27-jarige Colombiaanse, na afloop van de kerkdienst. ,,De paus is een geweldige man. Ook al is hij oud, zijn geest is zo jong als die van ons. Ik had niet verwacht dat hij de hele mis zou kunnen uitspreken, maar hij had er toch de kracht voor.”

Amaliva Nicolaas, een 18-jarig meisje uit Bonaire, was ook onder de indruk. ,,De paus heeft jonge mensen wat te vertellen,” zei ze. ,,Het gaat niet zo goed in de wereld en jongeren hebben een kans om daar verbetering in te brengen. Hij inspireert me om mijn leven op het pad van Christus te houden.” Evenals de meeste jongeren had Amaliva de nacht in de open lucht doorgebracht. ,,Het was niet makkelijk met de wind en regen vanmorgen, maar het was het beslist waard.”

,,Jongeren zijn onze hoop, jullie houden de kerk vitaal”

Waaraan dankt Johannes Paulus II de toewijding van jongeren in de katholieke kerk? Vanaf het begin van zijn bezoek aan Canada ter gelegenheid van de Wereldjeugddagen, vorige week, wist hij de indruk te wekken dat de ontmoeting met jongeren van speciale waarde voor hem is. Dat begon al toen de paus, gehavend door artritis en de ziekte van Parkinson, zijn vliegtuig langzaam maar zeker per trap uitkwam, in plaats van gebruik te maken van de hydraulische lift die hij gewoonlijk nodig heeft. Gisteren droeg hij de hele mis op, en niet een klein deel ervan zoals de laatste tijd gebruikelijk is.

Voor zover de paus, met zijn vervaagde charisma, moeite moest doen om de menigte op zijn hand te krijgen, lukte hem dat met vaderlijke zelfspot. ,,Jullie zijn jong, en de paus is oud,” zei hij onder luid applaus. ,,82 jaar is niet meer hetzelfde als 22 of 23. Maar de paus kan zich nog heel goed inleven in jullie aspiraties. Jongeren zijn onze hoop. Jullie houden de kerk vitaal.”

Paus Johannes Paulus II tijdens de Wereldjeugddagen in Toronto.

Paus Johannes Paulus II tijdens de Wereldjeugddagen in Toronto.

De paus nam in 1984 het initiatief tot de Wereldjeugddagen, met als doel jongeren beter bij de kerk te betrekken. Sinds 1987 is het evenement elke twee jaar gehouden (met een pauze van drie jaar tussen 1997 en 2000). Wereldjeugddagen in Manila (1995), Parijs (1997) en Rome (2000) trokken enkele miljoenen deelnemers. Hoewel de opkomst in Toronto lager was, ervoeren de jonge pelgrims het evenement – dat een kleine week duurde en onder meer gebedsbijeenkomsten en liefdadigheidswerk omvatte – als een welkome kans om hun geloof actiever te beleven.

,,In het dagelijks leven verwatert je geloof soms,” zei Riccardo Mercati, een 34-jarige Italiaan. ,,Je vergeet om naar de kerk te gaan of om te bidden. Jongeren zijn vaak te materialistisch. Hier ben je 24 uur per dag intensief met het geloof bezig, en dat is goed.”

Mercati probeerde zorgvuldig een evenwicht te vinden tussen de behoudende leer van de kerk en de praktijk van het hedendaagse leven. ,,De kerk herinnert ons eraan dat we ons moeten gedragen. Ik geloof dat de kerk daarin gelijk heeft, ook al slaag ik er niet altijd in om me aan hun regels te houden – bijvoorbeeld op seksueel gebied. Ik ben ook maar een mens, dus ik doe niet altijd precies wat ze zeggen.”

,,Hier ben je 24 uur per dag intensief met het geloof bezig”

Cherry Madrazo, een jonge Filippijnse, had gemengde gevoelens over de seksschandalen rond pedofiele priesters in Noord-Amerika. ,,Als een priester een tekortkoming heeft, moet hij op een effectieve manier worden aangepakt,” zei ze. ,,Aan de andere kant moeten mensen bij zichzelf te rade gaan waarom ze de kerk bekritiseren. Als ze dat alleen doen om de kerk in diskrediet te brengen, dan ben ik het daar niet mee eens.”

Toen de menigte, zingend en dansend in de zon, zwaaide naar de vertrekkende helikopter van de paus, herinnerden alleen de modderige bodem en klamme slaapzakken nog aan de stortbui van enkele uren eerder. De Canadese pers doopte de samenkomst van de paus met zijn jonge gevolg tot Popestock, een toespeling op Woodstock, het legendarische muziekevenement. Niettemin bleef een uitbundig modderbad uit.

,,De regen kan ons enthousiasme niet drukken,” zei François-Xavier Huard, een 22-jarige Fransman. ,,Het was een geweldige mis, zeer inspirerend. Paus Johannes Paulus II weet altijd de juiste woorden te vinden. Ik denk dat hij kracht put uit het zien van zoveel jongeren.”

 

2 Responses to ‘Popestock’ eindigt in modder en katholieke vreugde

  1. […] In Kahnawake is Kateri alomvertegenwoordigd: onder meer een school, kliniek, gemeenschapshal en zelfs een eiland in de rivier zijn naar haar genoemd. Sommige leden van de gemeenschap hebben zich decennialang ingezet voor de heiligverklaring – een proces dat een stap dichterbij kwam toen Kateri in 1981 zalig werd verklaard door de toenmalige paus Johannes Paulus II. […]

  2. […] De 68-jarige Ouellet geldt wegens zijn centrale rol in het Vaticaan, die hem in staat heeft gesteld een stempel te drukken op de benoeming van ongeveer 5.000 bisschoppen, als een van de machtigste mannen in de katholieke kerk. De voormalige aartsbisschop van Québec-Stad, in de overwegend Franstalige provincie Québec, werd in 2003 benoemd tot kardinaal door Paus Johannes Paulus II. […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *