Het Canadese winterspel broomball is een primitieve versie van ijshockey. Spelers rennen met kleine roeispanen over een ijsbaan in de vrieskou, om een bal in het doel van de tegenpartij de schieten. ,,Het is moeilijk genoeg om op de been te blijven, laat staan te scoren.”

Door Frank Kuin

Montreal. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe de sport Broomball ontstaan is aan het begin van de twintigste eeuw: een stel plattelandskinderen op het ijs, ergens op de bevroren Canadese prairies. Hockeysticks en schaatsen hadden ze niet, dus probeerden ze rennend met keukenbezems een bal in het geïmproviseerde doel van de tegenpartij te meppen. Eigenlijk was het een primitieve versie van veldhockey, maar dan op het ijs.

Hoewel het Canadese spel in feite overbodig is gemaakt door de enorme groei in populariteit van de nationale sport ijshockey, mogen vele Canadezen toch tot op de dag van vandaag graag een wedstrijdje broomball (bezembal) spelen. De bezems van weleer zijn vervangen door stokken met oranje, plastic verbredingen aan het eind, die meer op kleine roeispanen lijken. Verder zijn de beginselen van de sport hetzelfde gebleven. Twee ploegen van zes spelers rennen op een ijsbaan achter een bal aan ter grootte van een grapefruit, met als doel zoveel mogelijk goals te scoren. De spelregels zijn bijna dezelfde als bij hockey.

Een winterse broomballwedstrijd in Montreal.

,,Het is een sport waar niet veel training of vaardigheid voor nodig is”, zegt Jeff Goldstein, een amateur-wisselspeler aan de zijlijn van een winterse broomballwedstrijd in Montreal. Het enige dat hem onderscheidt van een jogger is zijn getraliede ijshockey-helm. ,,Je rent heen en weer als een gek”, aldus Goldstein. ,,Hoe agressiever je bent en hoe harder je rent, hoe beter het gaat.”

Goldsteins ploeg, met de toepasselijke naam Sweep ‘Em, is aan de winnende hand. Ongehinderd door de extreme vrieskou en een verstikkende wind die de gevoelstemperatuur op de ijsbaan tot onder de min veertig graden brengt, hollen zijn ploeggenoten over het ijs. Eén van de spelers laat zich uitglijden om de bal te bemachtigen. De bal rolt achter het doel van de tegenpartij langs en vormt vervolgens de inzet van een chaotische strijd, voordat een spaan van Sweep ‘Em hem in het doel manoeuvreert. De spelers met de rode neuzen juichen.

Uitglijders op het ijs komen veel voor bij broomball.

Het unieke aspect van broomball is het rennen op het ijs. Uitglijders komen veel voor. Dat werkt als ,,een grote gelijkmaker,” zegt Rich Retyi, scheidsrechter bij de wedstrijd, tijdens de korte pauze tussen de twee helften van elk twintig minuten. ,,Spelers die sneller en sterker zijn, worden teruggebracht op hetzelfde niveau. Het is moeilijk genoeg om op de been te blijven, laat staan de bal hard genoeg te raken om te scoren.”

Om die reden is broomball een tamelijk geliefde sport op universiteiten in Canada en de Verenigde Staten, maar ook in Zweden, Rusland, Japan en Australië. Bovendien leven jonge financiële makelaars in de Londense City in de winter hun frustraties uit bij broomball op een ijsbaan tussen kantoorgebouwen nabij Liverpool Street Station. In Canada bestaat een wijd netwerk van verenigingen en competities, en af en toe wordt zelfs een internationaal toernooi gehouden.

De spelers van een wedstrijdje broomball rennen wat af over het ijs.

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *