Het oosten van Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten zijn rond de kerstdagen getroffen door bar winterweer. Zware ijzelvorming en strenge vorst hebben geleid tot stroomuitval bij honderdduizenden huishoudens. Zeker 27 mensen zijn omgekomen.

Door Frank Kuin

Montreal. In oostelijk Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten hebben honderdduizenden mensen tijdens de kerstdagen zonder stroom gezeten wegens een hevige winterstorm het afgelopen weekeinde met zware ijzel, gevolgd door extreme kou. Zeker 27 mensen zijn als gevolg van het barre winterweer omgekomen.

De meeste slachtoffers vielen door koolmonoxidevergiftiging bij pogingen om hun huizen te verwarmen met generators of barbecues, bij temperaturen rond -15 graden.

 

De storm veroorzaakte ravage bij de elektriciteitsvoorziening op vele plaatsen, waaronder Toronto, de grootste stad van Canada, en in Amerikaanse staten van Michigan tot Maine. Door de relatief zeldzame vorming van een laag ijs van diverse centimeters dik vielen in het hele getroffen gebied bomen om en braken takken af, waarbij elektriciteitsdraden werden gebroken. De meeste elektriciteitsdraden lopen in Noord-Amerika bovengronds.

In Toronto werken ploegen van het elektriciteitsbedrijf Ontario Hydro al dagenlang in de hele stad om de energievoorziening te herstellen. Gisteravond zaten nog bijna 50.000 huishoudens in Toronto in het donker; begin deze week waren dat er 300.000. Het stadsbestuur heeft ‘opwarmingscentra’ geopend waar mensen die zonder stroom zitten worden opgevangen.

 

Burgemeester Rob Ford van Toronto, die dit najaar beruchtheid verwierf met zijn erkenning dat hij crack cocaïne heeft gebruikt, nam de leiding bij de coördinatie van het herstelwerk. Ondanks de schaal van de storm weigerde hij een noodtoestand uit te roepen, zoals sommigen wilden; de gemeenteraad van Toronto besloot vorige maand om de bevoegdheden van de burgemeester in noodsituaties volledig over te dragen aan zijn plaatsvervanger.

Plaatsvervangend burgemeester Norm Kelly van Toronto voert het woord over de bestrijding van de stroomuitval in de stad als gevolg van zware ijzel, met burgemeester Rob Ford op de achtergrond.

Plaatsvervangend burgemeester Norm Kelly van Toronto voert het woord over de bestrijding van de stroomuitval in de stad als gevolg van zware ijzel, met burgemeester Rob Ford op de achtergrond.

Ford zei gisteren begrip te hebben voor mensen die frustraties toonden na vijf dagen in de kou. ,,We doen onze uiterste best’’, zei hij. ,,We zijn de werknemers die aan de slag zijn voor de belastingbetalers van deze geweldige stad heel dankbaar.’’

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *