Het zit energieconcern Shell niet mee in het Arctische gebied. Langverwachte en peperdure proefboringen voor de kust van Alaska verliepen vorig jaar moeizaam. Nu last het bedrijf een adempauze in bij de zoektocht naar olie in de moeilijk bereikbare regio.

Door Frank Kuin

Montreal. Shell zal dit jaar geen proefboringen uitvoeren voor de kust van Alaska. Het energieconcern stelt zijn omstreden miljardenprogramma om oliebronnen te vinden in het Arctische gebied, dat vorig jaar werd geplaagd door problemen, uit tot ,,een later stadium’’.

Dat heeft de Brits-Nederlandse maatschappij gisteren laten weten in een verklaring. Het is niet duidelijk wanneer Shell opnieuw aan de slag hoopt te gaan in de onherbergzame regio ten noorden en noordwesten van Alaska, een olierijk gebied waar wegens zee-ijs alleen tijdens een beperkte periode in de nazomer kan worden gewerkt.

Het besluit vormt een tegenslag voor Shell, dat tot dusverre ongeveer 4,5 miljard dollar (3,4 miljard euro) heeft geïnvesteerd in een baanbrekende campagne om olie aan te boren voor de kust van Alaska. Shell heeft grote interesse in het Arctische gebied, dat volgens schattingen van de U.S. Geological Survey zo’n 20 procent van alle ongerepte olievoorraden ter wereld bevat – mogelijk 25 miljard vaten, en 3.400 miljard kubieke meter aardgas.

Het uitstel ,,zal ons de tijd geven om te zorgen voor de paraatheid van ons materieel en onze mensen’’, zei Marvin Odum, directeur van de Amerikaanse activiteiten van Shell. De twee boorschepen die Shell inzet voor de kust van Alaska, Kulluk en Discoverer, worden naar Azië gesleept voor onderhoud – en het leek al niet waarschijnlijk dat ze op tijd terug zullen zijn voor het ijsvrije boorseizoen van dit jaar.

Het boorschip Kulluk, dat Shell inzet voor proefboringen voor de kust van Alaska, liep eind vorig jaar vast tijdens een storm. Foto U.S. Coast Guard

Het boorschip Kulluk, dat Shell inzet voor proefboringen voor de kust van Alaska, liep eind vorig jaar vast tijdens een storm. Foto U.S. Coast Guard

Shell, dat sinds 2005 in het bezit is van licenties om voor de kust van Alaska naar olie te zoeken, is de enige oliemaatschappij die er actief is. De vorderingen van het concern worden nauwlettend gevolgd door concurrenten. Afgelopen zomer kwam Shell echter niet verder dan de voorboringen voor twee potentiële bronnen in de Chukchizee en de Beaufortzee – een vrij minimaal resultaat na jaren van voorbereidingen. Shell had vijf proefboringen willen uitvoeren.

De proefboringen, die jarenlang werden opgehouden wegens langdurige procedures voor een reeks aan overheidsvergunningen, verliepen moeizaam. In de Chukchizee moest de operatie al binnen 24 uur worden afgeblazen wegens naderend ijs. Op het boorplatform brak brand uit. En een koepel om olie op te vangen bij een eventueel lek raakte beschadigd tijdens een test. En de Kulluk liep vast tijdens een storm toen het boorschip zuidwaarts werd gesleept.

Bovendien ligt het programma van Shell al jaren onder zwaar vuur van milieuorganisaties, die vinden dat het risico op vervuiling in het ongerepte en moeilijk bereikbare gebied te groot is. Organisaties als Greenpeace menen dat een eventuele olieramp nog moeilijker te bestrijden zou zijn in de afgelegen Arctische regio dan in de Golf van Mexico, waar BP in 2010 de grootste moeite had om een olielek te dichten. Zeker als een olielek zich onder het ijs zou bevinden.

,,Het is een programma voor de lange termijn’’

Shell heeft geïnvesteerd in een kleine vloot rampbestrijdingsschepen, maar is er vorig najaar van beschuldigd niet aan alle veiligheidseisen te voldoen. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar, heeft laten weten dat zijn departement de operaties van Shell in Alaska zal evalueren. Shell ontkent dat de overheid een rol heeft gespeeld bij het besluit tot uitstel. Oliemaatschappij ConocoPhillips wil in 2014 proefboringen uitvoeren in de regio.

Tegenstanders van olieboringen in Alaska juichten het besluit van Shell gisteren toe. ,,De besluiten om Shell toe te staan om te opereren in de Arctische Oceaan waren duidelijk voorbarig’’, zei Michael LeVine van de organisatie Oceana in een verklaring. ,,Het bedrijf is niet goed voorbereid, en heeft zijn falen alleen aan zichzelf te danken.’’

Volgens het energieconcern duurt het nog zeker tien jaar voordat eventuele olieproductie voor de kust van Alaska van start kan gaan, en is een overgeslagen jaar geen ramp. ,,We hebben vooruitgang geboekt in Alaska,’’ aldus Odum. ,,Maar het is een programma voor de lange termijn dat we op een veilige en overwogen manier uitvoeren.’’

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *