De ‘Occupy Wall Street’ beweging kwam op zaterdag 15 oktober naar Canada — evenals vele andere landen ter wereld. Voor Canada was het in zekere zin een terugkeer, want de protestbeweging is voortgekomen uit een idee van de organisatie Adbusters in Vancouver. Maar waar protesteren de demonstranten in een land zonder bankencrisis tegen?

Door Frank Kuin

MONTREAL. Regenbuien weerhielden honderden demonstranten er niet van om deel te nemen aan het ‘Occupy’-protest in Montreal. Ze verzamelden zich op het Square Victoria, nabij de Tour de la Bourse. Er waren tenten opgezet, sprekers betoogden per megafoon tegen banken en het kapitalisme, en er waren vooral veel spandoeken en protestborden.

Een demonstrant bij Occupy in Montreal.

‘En prison les voleurs à cravate’ luidde een van de leuzen (‘sluit witteboordencriminelen op’). Een andere, verwijzend naar de gedachte dat de demonstranten de stille meerderheid vertegenwoordigen, was ‘Nous sommes les 99%, nous ne resterons pas silencieux’ (‘wij zijn de 99 procent, we zullen ons niet stilhouden’).

Evenals bij andere protesten onder de naam ‘occupy’ bleef de doelstelling echter vaag. Eisen die door deelnemers werden geuit varieerden van erkenning van het recht op staken (naar aanleiding van het arbeidsconflict bij luchtvaartmaatschappij Air Canada) tot de legalisering van marihuana.

Een demonstrant hield een betoog tegen ,,de macht van de banken”, en riep op om tegoeden van bankrekeningen te halen, zodat de financiële instellingen minder geld zouden hebben.

Ironisch genoeg heeft Canada geen bankencrisis doorgemaakt. Tijdens de financiële crisis van 2008 zijn alle Canadese banken — bekend om hun conservatieve leenpraktijken en naleving van strikte kapitaalseisen — overeind gebleven zonder interventie van de overheid.

De Canadese premier Stephen Harper verwierp daarom de basis van de demonstraties in Canada. ,,Ik denk dat Canadezen begrijpen dat wij een heel andere situatie hebben dat de Verenigde Staten.”

Een demonstrant bij Occupy in Montreal betoogt voor het recht op staken naar aanleiding van een arbeidsconflict bij Air Canada, dat door minister van werkgelegenheid Lisa Raitt is opgeschort.

Tagged with:
 

2 Responses to Occupy Wall Street komt (terug) naar Canada

  1. […] zee van jongeren zich een onvoorspelbare weg door de stad, live te volgen via Twitter. Net als bij protesten in het kader van ‘Occupy’ worden leuzen geroepen tegen het kapitalisme, maar ook tegen de liberale regering van de provincie […]

  2. […] is en niet opkomt voor de belangen van de bevolking. Eisen van de pannenbonkers overlappen soms met die van Occupy: minder aandacht voor zakenbelangen en begrotingsdiscipline, en meer voor burgers en sociale […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *