Oliemaatschappij Shell staat op het punt een miljardeninvestering te voltooien in een grote raffinaderij in Port Arthur, Texas. Het complex wordt de grootste raffinaderij van Noord-Amerika — aan het eindpunt van de voorgenomen Keystone XL pijpleiding om ruwe olie aan te voeren vanuit de Canadese teerzanden.

Door Frank Kuin

PORT ARTHUR. Enorme raffinaderijen met torenhoge installaties en kluwen pijpleidingen staan zij aan zij in Port Arthur, Texas, het eindpunt van de voorgenomen Keystone XL pijpleiding aan de kust van de Golf van Mexico. De grootste van de raffinaderijen in het gebied, het belangrijkste raffinagecentrum in Noord-Amerika met een totale capaciteit van 9 miljoen vaten per dag, wordt geëxploiteerd door Shell.

Shell is voor 50 procent eigenaar van de Port Arthur Refinery van Motiva, een joint venture van het energieconcern met de Soedi-Arabische oliemaatschappij Saudi Aramco. Het bedrijf staat op het punt een jarenlange uitbreiding te voltooien, een investering van 5 miljard dollar (3,5 miljard euro) die van de raffinaderij de grootste van het continent zal maken – en een van de grootste ter wereld, met een capaciteit van 600.000 vaten per dag.

 

Raffinaderijen bij Port Arthur in Texas, aan de kust van de Golf van Mexico.

Begin volgend jaar moet de verdubbeling van de raffinagecapaciteit, in feite de eerste nieuwe raffinaderij in de Verenigde Staten in dertig jaar, rond zijn, zegt Tom Purves, vicepresident voor de uitbreiding bij Shell. De fabriek, die in staat is om zo goed als alle soorten ruwe olie die op de markt zijn te verwerken, maakt benzine, diesel, kerosine en motorolie, voornamelijk voor distributie in de oostelijke helft van de VS, onder meer naar 7.700 benzinestations van Shell.

,,De raffinaderij is bijzonder flexibel’’, zegt Purves. ,,Bij het ontwerp hebben we gekeken naar de eigenschappen van alle verschillende soorten ruwe olie die worden gevonden. We hebben de raffinaderij zo ontworpen dat ze de zwaarste vormen van ruwe olie aankan, met de hoogste gehaltes zuren en zwavel.’’ Zo zijn er extra installaties om zwavel te verwijderen, en om op aanvaardbare wijze om te gaan met de reststoffen, waaronder afvalwater, zegt hij.

,,Wanneer Canadese ruwe olie de Golfkust bereikt, zal het een aantrekkelijke ruwe olie zijn voor Shell’’

Naast ruwe olie uit huidige brongebieden als de Golf van Mexico, Brazilië en Saoedi-Arabië, is de raffinaderij van Motiva in Port Arthur dan ook geschikt voor de verwerking van bitumen uit Canada. Hoewel de uitbreiding van de raffinaderij los staat van de Keystone XL pijplijn, kan de verbinding in de toekomst een rol spelen bij een rendabele aanvoer van zware olie die Shell produceert in Canada aan Motiva in Texas, zegt Purves.

,,De Canadese ruwe olie is geheel geschikt voor onze raffinaderij’’, zegt hij. ,,We kunnen het hier verwerken, en als het voor een goede prijs beschikbaar is, zullen we dat zeker doen. Ik verwacht dat wanneer Canadese ruwe olie de Golfkust bereikt, het een aantrekkelijke ruwe olie voor ons zou zijn en we er behoorlijk wat van zouden kunnen afnemen.’’

Tagged with:
 

4 Responses to Raffinaderij Shell kan teerzandolie via Keystone goed gebruiken

  1. […] stokken geven het traject aan van de Keystone XL, een geplande megapijp om olie te leiden naar de raffinaderijen aan de Texaanse kust van de Golf van Mexico, het grootste raffinagecentrum in Noord-Amerika. De grondstof die vanaf 2013 […]

  2. […] een miljardenproject in Noord-Amerika om ruwe olie uit de Canadese teerzanden te leveren aan raffinaderijen in Texas, komt er niet op korte termijn. President Obama heeft een streep gehaald door het plan voor de […]

  3. […] Via dat miljardenproject kan teerzandolie uit de westelijke provincie Alberta worden vervoerd naar raffinaderijen in Texas, die geschikt zijn voor de verwerking van zware olie. Dat willen de oliedorstige Amerikanen […]

  4. […] alle windstreken”, zegt Wayde Schafer van de milieugroep Sierra Club in Bismarck, North Dakota. Raffinaderijen aan de kusten van de VS en Canada, vaak aangewezen op de import van ruwe olie per tanker, willen de olie uit Amerikaanse […]

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *