Toeschouwers bij de Olympische Winterspelen in Vancouver hebben met verontwaardiging gereageerd op een drie meter hoge omheining om de Olympische vlam. De omheining die het publiek weghoudt bij het gevaarte van glas en staal is in strijd met de Olympische gedachte, vinden critici. ,,Meneer Furlong, haal neer dit hek!’’

Door Frank Kuin

VANCOUVER, 17 FEBR. Met camera’s in de hand verdringen honderden mensen zich rond de Olympische vlam aan de noordoever van het centrum van Vancouver. Eenzaam staat het zilverkleurige gevaarte met het vuur aan top in het midden van een plein aan het water, op ongeveer vijftig meter afstand van de voorbijtrekkende mensenmassa. De fotograferende menigte wordt op veilige afstand gehouden door een drie meter hoog hek.

Toeschouwers kijken naar de Olympische vlam achter een hek in Vancouver.

,,Beschamend,’’ zegt Bev Lategan, een inwoonster van Vancouver, over de barrière op een basis van betonblokken die het olympisch vuur isoleert. ,,Het wekt de indruk dat we paranoïde zijn, ook al is dat niet zo.’’ Lategan staat de situatie te bekijken met Dave Paton, eveneens uit Vancouver. ,,Het is foeilelijk,’’ oordeelt hij. ,,Ik begrijp niet goed waar het voor nodig is. Ze zouden het hek moeten weghalen.’’

Dat is de consensus die zich heeft gevormd in Vancouver over het gloednieuwe monument, dat op slag is uitgegroeid tot een van de populairste attracties van de stad. De omheining die het publiek van duizenden per dag uit veiligheidsoverwegingen weghoudt bij het tien meter hoge monument van staal en glas is in strijd met de Olympische gedachte, vinden critici. Bovendien zou het niet passen in een vrij land als Canada.

,,Meneer Furlong, haal neer dit hek,’’ schreef het Canadese dagblad The Globe and Mail gisteren in een commentaar, zinspelend op de rede van de Amerikaanse oud-president Reagan bij de Berlijnse Muur (John Furlong is de directeur van het organisatiecomité van de Winterspelen in Vancouver, VANOC). Op internetsite Twitter vormde zich een campagne onder de naam ‘take down the fence’.

Een hek houdt het publiek op afstand.

VANOC heeft erkend dat de plaatsing van de vlam binnen een omheining ,,als die van een gevangenenkamp’’, in de woorden van een criticus, geen goede zet was. ,,We hebben de mate waarin mensen dichtbij wilden komen, onderschat,’’ verklaarde VANOC-woordvoerster Renée Smith-Valade. Volgens haar moet het monument worden beschermd tegen mogelijke vandalen, demonstranten of klimmers. Het monument staat in de veiligheidsperimeter van het internationale mediacentrum.

Smith-Valade wees erop dat het vuur in Vancouver het eerste is uit de olympische geschiedenis op straatniveau; meestal bevindt de vlam zich bovenaan een stadion en is hij helemaal niet toegankelijk. Dat was in Vancouver niet mogelijk, omdat de openingsceremonie werd gehouden in een overdekte hal, BC Place. Het buitenvuur werd vrijdagvond aangestoken door hockeylegende Wayne Gretzky, die daarvoor aan het einde van de openingsceremonie vanuit het stadion per auto naar de oever werd vervoerd.

Het Olympisch vuur in Vancouver.

Toch vinden de klachten over het hek gehoor. Gregor Robertson, de burgemeester van Vancouver, sloot zich gisteren aan bij de critici. En Furlong beloofde beterschap. ,,We gaan er iets aan doen,’’ zei hij. ,,Maar daar hebben we wel wat tijd voor nodig, want er komt veiligheid en organisatie bij kijken.’’ Mogelijke oplossingen zijn vervanging van het hek door plexiglas, of toevoeging van uitzichtplatforms.

Dat gaat het publiek niet ver genoeg. ,,Ik vind het flauwekul dat het hek er staat, waarom halen ze het niet gewoon weg en huren ze veiligheidsmensen in,’’ zegt Chris Oxford uit Vancouver. ,,Er zijn duizenden agenten in de stad, vanuit het hele land. Er moeten er toch wel enkele te vinden zijn om de vlam te bewaken? Dit hek ziet er niet uit voor bezoekers aan onze stad, het maakt een vreselijke indruk.’’

Tagged with:
 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *